2018 m. LUX prizas atiteko „Kariaujančiai moteriai“

2018 m. LUX prizas atiteko „Kariaujančiai moteriai“

Europos parlamentas lapkričio 14 d. vidurdienį Strasbūre paskelbė 2018 m. LUX prizo laimėtoją. Juo tapo islando Benedikto Erlingssono režisuota juosta „Kariaujanti moteris“ (isl. „Kona fer í stríð“) – energinga, ekologiška ir feministinė komiška drama apie moterį, vaizdingame Islandijos peizaže paskelbusią karą vietos aliuminio pramonei. „Kariaujanti moteris“ nurungė kitus du finalininkus – Wolfgango Fischerio „Stiksą“ (vok. „Styx“) ir Milos Turajič „Kitapus visko“ (serb. „Druga strana svega“). Europos parlamento nariai turėjo galimybę balsuoti už savo favoritą nuo spalio 15 d. iki lapkričio 13 d. Beje, šie rinkimai tapo įtempčiausi per visa LUX prizo istoriją – finalininkus skyrė labai nedidelis balsų skaičius.

Apdovanojimų ceremoniją vedęs Europos parlamento pirmininkas Antonio Tajani kalbėjo: „LUX prizas šiemet mums pristatė išskirtinį konkursą – tiek originalumo, tiek temų prasme. Į finalą patekę filmai yra labai skirtingi tiek žanrų, tiek tematikos prasme, bet visi jie turi kai ką bendro: pagrindinės veikėjos yra moterys – ryžtingos, atkaklios, stiprios ir, visų svarbiausia, – priešakinėse pozicijose, kai tenka keisti nusistovėjusią tvarką“. A. Tajani taip pat pažymėjo Europos kino industrijos bei visų jos sukuriamų darbo vietų apsaugos svarbą bei priminė apie neteisingą situaciją, į kurią yra patekęs Ukrainos režisierius Olegas Sentsovas, šiuo metu kalinamas Rusijoje – šiemet jis tapo Sacharovo prizo laureatu.

LUX prizą atsiėmęs „Kariaujančios moters“ režisierius B. Erlingssonas kalbėjo: „Jaučiuosi labai pagerbtas galimybės būti čia – įstatymų leidžiamosios valdžios šventovėje. Jaučiuosi kaip politikas ir manau, kad politikai taip pat yra pasakotojai. Tiesą sakant, esate labai drąsūs, nes prisiimate tikrus iššūkius kovodami su klimato kaita.  Klimato kaita bus pagrindinė ateities politikų tema“.

Bendras islandų, prancūzų ir ukrainiečių projektas „Kariaujanti moteris“ yra tarsi kvietimas visuomenei priešintis ir apginti gamtą nuo pramonininkų godumo bei hegemonijos. Ši juosta jau triumfavo keliuose festivaliuose ir apdovanojimų ceremonijose – be kita ko, Kanų „Kritikų savaitėje“ apdovanota SCAD prizu, laimėjo Šiaurės tarybos apdovanojimą.

Europos parlamento pirmininko pavaduotoja ir Kultūros ir švietimo komiteto pirmininkė Evelyne Gebhardt taip pat pristatė kitus prizus, skirtus į finalą patekusiems filmams – antrąją vietą užėmė „Stiksas“, trečioje liko „Kitapus visko“. Ši ceremonija vainikavo visą Strasbūre vykusį renginį. Antradienį Europos parlamente buvo surengta apvaliojo stalo diskusija, kurioje dalyvavo ir visi trys į finalą patekusių filmų režisieriai – buvo diskutuojama apie tai, kaip kinas gali pakelti sąmoningumo lygį, inicijuoti visuomenės debatus bei paskatinti įstatymų leidėjus imtis veiksmų.

Visi trys į finalą patekę filmai ir toliau tęs savo kelionę po Senąjį žemyną per „LUX prizo dienas“ – tikslų tvarkaraštį galima sužinoti čia:

Taip pat skaitykite

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti * Žiūrėti komentavimo taisykles