2016-ieji – rekordinį uždarbį Holivudui nešantys metai

2016-ieji – rekordinį uždarbį Holivudui nešantys metai

2016-ieji metai kino pasaulyje buvo itin nenuspėjami. Vyko įvairios diskusijos, jog šių metų pajamos kino teatrų kasose gerokai kris, tačiau kaip praneša portalas „The Hollywood Reporter“, šiais metais galutinis pajamų skaičius sieks 11,3 mlrd. JAV dolerių, tai –  rekordinė suma visai kino industrijai. Jei skaičiavimai pasitvirtins, šie metai nesunkiai pralenks 2015-uosius, uždirbusius 11.14 mlrd. JAV dolerių savo sąskaitoje.

Taigi, kas padarė įtaką tokiam netikėtam šuoliui? Visų pirma, drąsiai galime dėkoti MARVEL ir DC komiksų ekranizacijoms, tokioms kaip: „Deadpool‘as“ (angl. „Deadpool“), „Daktaras Streindžas“ (angl. „Doctor Strange“) ar pirmojoje vietoje atsidūrusiam, kaip daugiausiai uždirbusiam (1.153 mlrd. JAV dolerių) 2016-ųjų metų filmui –  „Kapitonas Amerika: Pilietinis karas“ (angl. „Captain America: Civil War“). Visos šios juostos įrodė ką reiškia kokybiškas kinas, o kino kompanija „Walt Disney Studios Motion Pictures” dar vieneriems metams įsitvirtino pirmojoje vietoje, kaip daugiausiai uždirbantis kino platintojas.

Tačiau, kaip ir buvo tikėtasi šie metai atnešė ir nusivylimų – kai kurios juostos nesugebėjo realizuoti joms keliamų lūkesčių ir vos vos atpirko išlaidas savo kino kompanijoms. Tokios juostos kaip „Zūlanderis 2“ (angl.  „Zoolander 2“), „Vaiduoklių medžiotojai“ (angl. „Ghosts Busters“) ar „Vėžliukai ninzės: šešėlių įkaitai“ (angl. „Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows”) tebūnie, būna pamoka kino kompanijoms tokioms kaip Lionsgate bei Paramount Pictures, jog filmų tęsiniai nebedomina auditorijos, o nekokybiški kino klasikos perdirbiniai – skubotas madų vaikimasis, neatnešantis naudos.

Akivaizdu, jog galutinis 2016-ųjų metų uždarbis Holivude mus pasieks jau po savaitgalio, kuris yra be galo svarbus, jau dabar 600 mln. JAV dolerių ribą perkopusiam filmui „Šelmis-1. Žvaigždžių karų istorija” (angl. „Rogue One: A Star Wars Story”) ir jo vieninteliam realiam konkurentui  animacinei, muzikinei komedijai „Dainuok” (angl. „Sing”), kuriai įmanoma šiek tiek prisivyti šią kosminę operą. Taigi, galima drąsiai teigti, jog 2016-aisiais kino industrija nepatyrė nuosmukio, toli gražu – šie metai tapo pelningiausiais Holivudo istorijoje.

O čia sąrašas filmų, kurie daugiausiai uždirbo per 2016-uosius metus:

1. „Kapitonas Amerika: Pilietinis Karas” (angl. „Captain America: Civil War”) – (1,153 mlrd. JAV dolerių).
2. „Žuvytė Dorė” (angl. „Finding Dory”) – (1,027 mlrd. JAV dolerių).
3. „Zootropolis” (angl. „Zootopia”) – (1,023 mlrd. JAV dolerių).
4. „Džiunglių knyga” (angl. „The Jungle Book”) – (966,5 mln. JAV dolerių)
5. „Slaptas augintinių gyvenimas” (angl. „The Secret life of Pets”) – (875,4 mln. JAV dolerių).
6. „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra” (angl. „Batman v Superman: Dawn of Justice”) – ( 873,2 mln. JAV dolerių).
7. „Deadpoolas” (angl. „Deadpool”) – (783,1 mln. JAV dolerių).
8. „Fantastiniai gyvūnai ir kur juos rasti” (angl. „Fantastic Beasts and Where to Find Them”) – (746,1 mln. JAV dolerių).
9. „Savižudžių būrys” (angl. „Suicide Squad”) – (745,6 mln. JAV dolerių).
10. „Daktaras Streindžas” (angl. „Doctor Strange”) – (656,4 mln. JAV dolerių).

Taip pat skaitykite

Komentarai

  1. Brigita / 2016 gruodžio 29

    Šaunus straipsnis! 🙂
    Kaip sekėsi filmui the Arrival?

  2. Aistė / 2016 gruodžio 29

    Sveika, Brigita
    Iš tiesų filmas „Arrival“ su 144 mln. JAV dolerių savo sąskaitoje, atpirko 47 mln. JAV dolerių biudžetą ir išpildė kino studijos Paramount viltis, kas yra labai sveikintina. 🙂