Filmas „Kaip žydėjimas vyšnios“ kviečia išgirsti pupelių pasakojamas istorijas

Gero filmo ir gero maisto patiekalo ingredientai ne taip jau ir skiriasi. Abiems reikia žinių, vaizduotės, subtilios skonio paletės, drąsos eksperimentuoti ir meilės. Vasario 26 d. Lietuvos kino ekranus pasieksiančiame naujausiame Naomi Kawase darbe „Kaip žydėjimas vyšnios“ („An“, 2015) viso to rasime su kaupu. Filmas žiūrovus ne tik supažindins su egzotiško japoniško deserto gamybos ypatumais, bet atskleis ir kur kas subtilesnio, nuo vienatvės ir liūdesio gelbstinčio recepto sudedamąsias dalis.

Originalus filmo pavadinimas „An“, išvertus iš japonų kalbos, reiškia tamsią raudoną saldžiųjų pupelių pastą, paplitusią Japonijos, Korėjos ir Kinijos virtuvėse. Japonijoje ji daugiausia naudojama saldumynams – kaip bandelių, ryžių pyragėlių, koldūnų įdaras, žele saldainiams gaminti. Vienas populiariausių desertų su pupelių džemu – dorayaki blynai. Šis gardėsis gimsta du purius biskvitinius blynelius, šiek tiek primenančius amerikietiškus blynus, pertepant saldžiu pupelių pastos sluoksniu.

Dorayaki pavadinimas kilo iš japonų kalbos žodžio „dora“, reiškiančio gongą, kurio formą atkartoja blynai. Bet, žinoma, kaipgi legendinis desertas galėtų apsieiti be smagios jo atsiradimo istorijos? Pasakojama, kad samurajus Benkei paliko gongą ūkininkui, kurio namuose slapstėsi ir šis panaudojo instrumentą ne kam kitam, o gardiesiems blynams kepti.

Geri kulinariniai filmai beveik niekada nėra tiesiog filmai apie maistą. „Kaip žydėjimas vyšnios“ – ne išimtis. Tai pasakojimas apie kantrybę, dėmesingumą, gebėjimą atleisti kitiems ir sau, gyvenimo džiaugsmą. Filme prisiliečiama ir prie jautrių atskirties, visuomenės netolerancijos kitokiam, įsišaknijusių prietarų temų.

Maisto gaminimas yra meilės ir gerumo aktas. Visą gyvenimą diskriminuota, tyliai kentėjusi moteris savo švelnumu, išmintimi geba įkvėpti aplinkinius žmones, užgydyti jų žaizdas. Maistas šiame filme tampa gyvenimo, gamtos, nesustojančios jos tėkmės metafora. Tokue kviečia įsiklausyti į pupelių pasakojamas istorijas. Jos receptas virsta maistu sielai, vaistu nuo visų ligų, priešnuodžiu vienatvei. „Kaip žydėjimas vyšnios“ – filmas, kurį neabejotinai verta įtraukti į savo meniu visiems geram kinui ir skaniam maistui neabejingiems žiūrovams.

„Kaip žydėjimas vyšnios“ kino teatruose pasirodys nuo vasario 26 d.

Taip pat skaitykite

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti * Žiūrėti komentavimo taisykles